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https://hdl.handle.net/1822/33147
Título: | Characterization of Brazilian table wines from american varieties |
Autor(es): | Uliana, Maíra Oliveira, J. M. Teixeira, J. A. Venturini Filho, W. |
Data: | 2011 |
Citação: | Uliana, Maíra; Oliveira, J. M.; Teixeira, J. A.; Venturini Filho W., Characterization of Brazilian table wines from american varieties. 34th World Congress of Vine and Wine. Porto, Portugal, 20-27 June, 2011. ISBN: 978-989-20-2449-3 |
Resumo(s): | The Brazilian wine industry has a remarkable characteristic that distinguishes from other
markets. While the foreign market only accepts products originating from European cultivars
(cv) (Vitis vinifera), in Brazil, products originating from American cv (Vitis labrusca and Vitis
bourquina) and hybrids are also accepted. Dry and sweet varietal wines from red grapes cv
Bordô, Isabel and Máximo and white grapes cv Niágara and Lorena were analyzed, by the
following chemical standard analyses: total, volatile and fixed acidity; ethanol content;
density; pH; dry and reduced dry extract; ratio ethanol/reduced dry extract; reducing sugars;
total and free sulfur dioxide. Additionally, major volatile compounds were analyzed by gas
chromatography, directly, without any previous treatment, after the addition of the internal
standard (4-nonanol). A indústria de vinho brasileira tem uma característica notável que a distingui dos outros mercados. Enquanto o mercado estrangeiro só aceita produtos originários das cultivares (cv) européias (V. vinifera), no Brasil, produtos originários das cv americanas (V. labrusca e V. bourquina) e híbridos também são aceitos. Vinhos varietais secos e suaves das uvas tintas das cv Bordô, Isabel e Máximo, e das uvas brancas das cv Niágara e Lorena foram avaliados pelas seguintes análises químicas: acidez total, volátil e fixa; teor alcoólico, massa volúmica, pH, extrato seco total e reduzido; relação álcool em peso/extrato seco reduzido, açúcares redutores; dióxido de enxofre total e livre. Adicionalmente, os compostos voláteis maioritários foram avaliados por cromatografia gasosa, diretamente, sem qualquer tratamento prévio, após a adição do padrão interno (4-nonanol). |
Tipo: | Artigo em ata de conferência |
URI: | https://hdl.handle.net/1822/33147 |
ISBN: | 978-989-20-2449-3 |
Arbitragem científica: | yes |
Acesso: | Acesso aberto |
Aparece nas coleções: | CEB - Artigos em Livros de Atas / Papers in Proceedings |
Ficheiros deste registo:
Ficheiro | Descrição | Tamanho | Formato | |
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