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TítuloCharacterization of Brazilian table wines from american varieties
Autor(es)Uliana, Maíra
Oliveira, J. M.
Teixeira, J. A.
Venturini Filho, W.
Data2011
CitaçãoUliana, Maíra; Oliveira, J. M.; Teixeira, J. A.; Venturini Filho W., Characterization of Brazilian table wines from american varieties. 34th World Congress of Vine and Wine. Porto, Portugal, 20-27 June, 2011. ISBN: 978-989-20-2449-3
Resumo(s)The Brazilian wine industry has a remarkable characteristic that distinguishes from other markets. While the foreign market only accepts products originating from European cultivars (cv) (Vitis vinifera), in Brazil, products originating from American cv (Vitis labrusca and Vitis bourquina) and hybrids are also accepted. Dry and sweet varietal wines from red grapes cv Bordô, Isabel and Máximo and white grapes cv Niágara and Lorena were analyzed, by the following chemical standard analyses: total, volatile and fixed acidity; ethanol content; density; pH; dry and reduced dry extract; ratio ethanol/reduced dry extract; reducing sugars; total and free sulfur dioxide. Additionally, major volatile compounds were analyzed by gas chromatography, directly, without any previous treatment, after the addition of the internal standard (4-nonanol).
A indústria de vinho brasileira tem uma característica notável que a distingui dos outros mercados. Enquanto o mercado estrangeiro só aceita produtos originários das cultivares (cv) européias (V. vinifera), no Brasil, produtos originários das cv americanas (V. labrusca e V. bourquina) e híbridos também são aceitos. Vinhos varietais secos e suaves das uvas tintas das cv Bordô, Isabel e Máximo, e das uvas brancas das cv Niágara e Lorena foram avaliados pelas seguintes análises químicas: acidez total, volátil e fixa; teor alcoólico, massa volúmica, pH, extrato seco total e reduzido; relação álcool em peso/extrato seco reduzido, açúcares redutores; dióxido de enxofre total e livre. Adicionalmente, os compostos voláteis maioritários foram avaliados por cromatografia gasosa, diretamente, sem qualquer tratamento prévio, após a adição do padrão interno (4-nonanol).
TipoArtigo em ata de conferência
URIhttps://hdl.handle.net/1822/33147
ISBN978-989-20-2449-3
Arbitragem científicayes
AcessoAcesso aberto
Aparece nas coleções:CEB - Artigos em Livros de Atas / Papers in Proceedings

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