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https://hdl.handle.net/1822/56116
Title: | Genome-Scale Metabolic Network Reconstruction of the dairy bacterium Streptococcus thermophilus |
Author(s): | Cruz, Fernando João Pereira da |
Advisor(s): | Rocha, I. Zeidan, Ahmad Adel |
Keywords: | Systems biology Genome-scale metabolic models Metabolic networks Constraint-based modeling Merlin Streptococcus thermophilus Lactic acid bacteria metabolism |
Issue date: | 2017 |
Abstract(s): | The dairy food industry is constantly changing as novel biotechnological techniques
improve the manufacturing process of dairy products. Widely used over the years in the yogurt
and cheese manufacturing, Streptococcus thermophilus is now considered as an extremely
valuable lactic acid bacterium for the annual market of the dairy industry. A specific, but
of easy-access knowledge regarding the thermophilic bacteria metabolism would be a plus for
the continuous growth of such industry.
In this work, we present the Genome-Scale Metabolic (GSM) model for the LMD-
9 strain of S. thermophilus together with the detailed description of the species metabolic
capabilities at the cellular level. The reconstruction of the genome-scale metabolic model, was
performed using Metabolic Models Reconstruction Using Genome-Scale Information (merlin)
together with COBRApy tool and OptFlux platform.
S. thermophilus LMD-9 genome was functionally annotated and the encoded metabolic
information was afterwards used to assemble a draft network. After extensive manual curation,
the metabolic network was converted to a comprehensive metabolic model. The assembled
GSM model was then validated against experimental data.
The metabolism of this important stater for the dairy industry has been accessed in
detail through the reconstruction. The organism possesses a simple machinery for central carbon
metabolism and shows a narrow spectrum of carbohydrate utilization. The genome-scale
metabolic model additionally suggests the existence of several pyruvate dissipating pathways
which end in the synthesis of various compounds of interest. In silico simulations demonstrated
the production of lactate and residual amounts of formate, acetolactate and acetaldehyde.
Regarding the amino acid metabolism, the organism possesses complete pathways
for the biosynthesis of all amino acids, except for lysine, methionine and cysteine. Furthermore,
the GSM model can be used to simulate other relevant features of the S. thermophilus
metabolism, such as the aroma compounds and Exopolysaccharides (EPS) synthesis, oxygen
tolerance, absence of complete citrate cycle and pentose phosphate pathway, urea metabolism
or amino acid catabolism. A indústria dos lacticínios encontra-se em constante mudança devido ao aparecimento de novas técnicas biotecnológicas que permitem o melhoramento da produção dos laticínios. Amplamente utilizado ao longo dos anos na produção de iogurte e queijo, Streptococcus thermophilus é agora considerado extremamente valioso para o mercado anual desta indústria. Portanto, conhecimento especifico, mas facilmente acessível e compreensivo sobre o metabolismo da bactéria seria uma vantagem para o crescimento continuo desta industria. Nesta tese, apresentamos o modelo metabólico à escala genómica para a estirpe LMD-9 de S. thermophilus, juntamente com um estudo aprofundado das suas capacidades metabólicas. Para obter a reconstrução do modelo metabólico à escala genómica, foi usada principalmente a ferramenta merlin com o apoio da ferramenta COBRApy e a plataforma OptFlux. O genoma de S. thermophilus LMD-9 foi anotado e as informações metabólicas codificadas foram usadas para construir uma rede rascunho. Após curação manual, a rede metabólica foi convertida num modelo metabólico à escala genómica. Posteriormente, o modelo de S. thermophilus foi validado contra dados experimentais. O metabolismo desta bactéria acido láctica foi estudado em detalhe através da reconstrução. O organism dispõe de um metabolismo de carbono muito simples e um espectro de utlização de hidratos de carbono bastante reduzido. Além disso, o modelo desenvolvido sugere a existência de várias vias metabólicas que se iniciam no piruvato e terminam na síntese de vários compostos de interesse, embora as simulações in silico tenham demonstrado apenas a produção de lactato e quantidades residuais de formato, acetolactato e acetaldeído. No que diz respeito ao metabolismo dos aminoácidos, o organismo possui as vias completas para a biossíntese de todos aminoácidos, à exceção da lisina, metionina e cisteína. O modelo pode ser usado para simular outras características relevantes de S. thermophilus, tais como a síntese de EPS e compostos aromáticos, tolerância ao oxigénio, ausência de um ciclo completo do ácido cítrico ou da via das pentoses fosfato, metabolismo da ureia ou catabolismo de aminoácidos. |
Type: | Master thesis |
Description: | Dissertação de mestrado em Bioinformatics |
URI: | https://hdl.handle.net/1822/56116 |
Access: | Open access |
Appears in Collections: | BUM - Dissertações de Mestrado DI - Dissertações de Mestrado |
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