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TítuloCaracterização e valorização do lagostim Procambarus clarkii
Autor(es)Martins, Pedro Maurício
Balcão, V. M.
Nunes, Bruno A.
Palavras-chaveLagostim vermelho da louisiana
Procambarus clarkii
Quitina
Quitosano
Astaxantina
Louisiana’s red crawfish
Chitin
Chitosan
Astaxanthin
Data2009
EditoraEdições Fernando Pessoa
RevistaRevista da Faculdade de Ciências da Saúde
CitaçãoMartins, Pedro Maurício; Balcão, V. M.; Nunes, Bruno, Caracterização e valorização do lagostim procambarus clarkii. Revista da Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade Fernando Pessoa, 6, 110-122, 2009.
Resumo(s)Com este trabalho pretendeu-se caracterizar e valorizar o lagostim vermelho da louisiana, espécie invasiva e que actualmente representa uma praga ambiental no território nacional. Desenvolveu-se uma dieta específica para o aumento da massa corporal da espécie em cativeiro e, posteriormente, procedeu-se à extracção de biocompostos com potenciais aplicações farmacêuticas, dermocosméticas e alimentares, nomeadamente o biopolímero quitina (rendimento de 22.06% ± 5.79 (m/m)) e o pigmento antioxidante astaxantina (rendimento de 4.40% ± 2.24 % (m/m)). The main goal of this work was to characterize and add value to louisiana’s red crawfish, an invasive crustacean species that currently represents an environmental plague within the portuguese territory. A specific diet was developed for the crustaceans in captivity, to allow an effective increase of their body mass and weight and, subsequently, biocompounds with potential importance in pharmaceutical, dermocosmetic and food applications were extracted,namely the biopolymer chitin (yield of 22.06% ± 5.79 (w/w)) and the antioxidant pigment astaxanthin (yield of 4.40% ± 2.24 % (w/w)).
The main goal of this work was to characterize and add value to louisiana’s red crawfish, an invasive crustacean species that currently represents an environmental plague within the portuguese territory. A specific diet was developed for the crustaceans in captivity, to allow an effective increase of their body mass and weight and, subsequently, biocompounds with potential importance in pharmaceutical, dermocosmetic and food applications were extracted, namely the biopolymer chitin (yield of 22.06% ± 5.79 (w/w)) and the antioxidant pigment astaxanthin (yield of 4.40% ± 2.24 % (w/w)).
TipoArtigo
URIhttps://hdl.handle.net/1822/32567
ISSN1646-0499
Arbitragem científicayes
AcessoAcesso aberto
Aparece nas coleções:CEB - Artigos em Revistas Nacionais / Papers in National Journals

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